Stijn De Neve

Hoe kun je met kinderen en jongeren omgaan zodat ze zich optimaal ontplooien en een zo hoog mogelijk welbevinden hebben? Deze vraag beantwoorden en in de praktijk brengen is mijn levenswerk.

Ik werk sinds 2003 met veel enthousiasme met kinderen in diverse settings o.a. op het speelplein, in de scouts, in de (buitenschoolse) kinderopvang en in democratisch onderwijs. In 2010 heb ik de democratische school, ‘Sudbury School Gent’ mee opgericht en er verschillende jaren als staflid gewerkt.

Ik neem graag de tijd om te luisteren wat er echt leeft bij kinderen, want als kinderen zich erkend en gewaardeerd voelen dan komt het mooiste van het kind naar buiten. Tussen de kinderen ontpop ik mij als een echte speelvogel door o.a. heuse fantasiewerelden te creëren, kampen te bouwen, toneel te spelen, te ravotten en allerhande spelletjes te bedenken en te spelen.

In 2007 ontdekte ik Aware Parenting. Direct heb ik dit toegepast bij het babysitten en bij de scouts. Ik was onder de indruk van de kracht van echt luisteren naar emoties en spel gebruiken als een manier om te ontladen. Via boeken, opleidingen en de dagelijkse praktijk in de buitenschoolse kinderopvang heb ik mij hierin verder verdiept. En in 2020 heb ik het jaartraject ouders begeleiden naar afgestemd opvoeden gevolgd bij Jürgen Peeters.

Sinds 2009 verrijkt geweldloze communicatie mijn leven. Via boeken, filmpjes, korte en lange opleidingen en geweldloze communicatie festivals blijf ik me hierin verdiepen. Want verbindende communicatie is een levenslang groeiproces. Verbindende communicatie geeft me zicht op wat erin mezelf leeft en wat er in de ander leeft, en zo kunnen we tot oplossingen komen die verrijkend zijn voor iedereen. Dit zet ik met veel enthousiasme in in de omgang met mensen van alle leeftijden. En dit geef ik graag door aan iedereen die met kinderen leeft of werkt.

Sinds 2011 ga ik jaarlijks naar de conferentie van de European Democratic Education Community. Ik heb diverse Democratische scholen in Europa bezocht en in 2 scholen in Polen gewerkt.

Verder ben ik gepassioneerd door de kracht van spel, zelfsturend leren en beslissen met consent.

In 2019 heb ik Orvita mee opgericht. Ik ben facilitator op de kampen en in de democratische school. Ik ben ook trainer van o.a. de jaaropleiding en ondersteun ik ouders in verbindend en afgestemd opvoeden.

Over Orvita

Orvita wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren een hoog welbevinden hebben, zich optimaal kunnen ontplooien, als volwaardige mensen gezien worden en opgroeien tot tevreden, ondernemende, zelfzekere en zelfbewuste volwassenen die in verbinding leven met zichzelf en hun omgeving.

Daarom creëren we met Orvita een omgeving waar kinderen, jongeren en volwassen helemaal zichzelf kunnen zijn en leren en leven vanuit intrinsieke motivatie binnen een verbindende en democratische gemeenschap.

Onze pijlers zijn: verbinding, spelen, vertrouwen, zelfsturing, democratisch, agile, holistisch, traumabewust en inclusief. Lees meer over de visie van Orvita

Bij Orvita kan je terecht voor:

  • Democratische school vanuit zelfsturend leren en verbindende communicatie voor kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar
  • Opleidingen van verbinding en zelfsturing omgaan met kinderen en jongeren
  • Kampen: doe waar je van droomt en helemaal jezelf zijn
  • Opstellingen van het innerlijk kind (individueel en in groep)
  • Ouderbegeleiding en gezinsbegeleiding
  • Bemiddeling vanuit verbindende communicatie

Democratische school Orvita

Hoe leren fundamenteel anders kan. Een school waar kinderen volop hun eigen passies en talenten kunnen ontwikkelen. Waar leren fun is. Waar ze helemaal welkom zijn zoals ze zijn met alle gevoelens en behoeften. Waar verbindende communicatie de basis vorm om met elkaar om te gaan. En waar kinderen en jongeren meebeslissen over het reilen en zeilen van de school.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, leergierig en ondernemend. Kijk maar naar baby's die leren stappen en praten zonder les te volgen. Ook als ze ouder zijn kunnen kinderen en jongeren op die manier diverse dingen leren, zoals leren lezen, schrijven en rekenen. Les volgen is slechts 1 manier om dingen te leren.

Stel je een omgeving voor waar kinderen in vrijheid kunnen leren. Ontdekken, doen en leren wanneer, wat, hoe en met wie ze dit willen. Zodat ze kunnen leren op een moment dat ze er klaar voor zijn en er zin in hebben. Dan gaat leren zo veel sneller en wordt het diepgaander geïntegreerd.

Kom kennis maken met Orvita op een infomoment.

Contact


Orvita vzw
Textielstraat 17
9000 Gent
België
+32 (0) 494 33 16 67

Orvita:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website Orvita Facebook Orvita

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen, stemt u in met het gebruik ervan.